Het MKB en ZZP’ers krijgen per 1 juli 2017 meer bescherming tegen lange betaaltermijnen. Grote bedrijven zouden hun kleinere toeleveranciers nu regelmatig als een soort bank gebruiken, waar zij “gratis geld” kunnen lenen door de betalingstermijnen op te rekken. Wanneer de facturen van ZZP’ers en het MKB zo laat betaald worden heeft dat vooral negatieve gevolgen voor hun liquiditeit en mogelijkheden om te groeien.
Na 1 juli kunnen grote ondernemingen hun kleine leveranciers niet langer als bank gebruiken en worden alle facturen met een betaaltermijn langer dan 60 dagen nietig verklaard. De betaaltermijn wordt van rechtswege omgezet in een betaaltermijn van 30 dagen. Na deze termijn is van rechtswege de wettelijke handelsrente (8%) verschuldigd over de termijn die de 30 dagen overschrijdt.
Een betaaltermijn langer dan 60 dagen is dan alleen mogelijk als uitdrukkelijk is overeengekomen dat dit voor geen van beide partijen nadelig is.
“Hoewel een factuur gemiddeld nu na 36,5 dag wordt betaald, komen excessen nog te vaak voor, meent MKB-Nederland. Betaaltermijnen tussen de 90 en 120 dagen zouden geen uitzondering zijn.”
De wetswijziging vloeit voort uit een initiatief wetsvoorstel van CDA en PvdA dat de Tweede Kamer in februari aannam. Het voorstel is een verdere uitwerking van de Europese richtlijn late betalingen. Richtlijn 2011/7/EU