Update III: Het coronavirus (COVID-19) en fiscale en financiële tegemoetkomingen voor het MKB

De eerste (werk-)week zit er bijna op. Gelukkig kunnen wij, doordat we alles in de cloud hebben opgeslagen, makkelijk thuiswerken maar het is wel raar om een hele week zonder collega’s te zijn.

Niet meer sjoelen, geen geintjes, niet even snel iets kunnen overleggen. Elke dag videobellen we met zijn allen om de laatste stand van zaken door te nemen rondom de gezondheid van onze collega’s en hun familie, de maatregelen voor ondernemers en de voortgang van jaarrekeningen en aangiften. Die voortgang heeft wel een behoorlijke deuk opgelopen deze week omdat we erg druk zijn geweest om alle ondernemers met problemen zo goed mogelijk te helpen. Wij vragen daarom uw begrip in deze ongekende tijd.

Noodloket (de éénmalige € 4.000) en werktijdverkorting

Nogmaals deze zijn nog niet actief, we kunnen nog niets voor u aanvragen. Het kabinet deelde mee dat dit nog enkele weken kan duren. We houden u op de hoogte!

Bijzonder uitstel van betaling

Inmiddels is bekend gemaakt dat de deskundigenverklaring voor het belastinguitstel voor de eerste drie maanden niet nodig is. Je kunt pas uitstel aanvragen wanneer er een (schriftelijke) aanslag is ontvangen en niet eerder. Concreet betekent dat voor de meeste klanten dat pas de eerste aanslag de aanslag loonheffing februari zal zijn en daarna de BTW over het eerste kwartaal. Uitstelaanvragen voor belastingschulden in de toekomst worden niet gehonoreerd. Als u uw aanslagen/beschikkingen naar dit e-mailadres stuurt: belastinguitstelcorona@staerk.nl dan verzorgen wij voor u als klant van Staerk een gratis verzoek om uitstel naar de Belastingdienst.

Verlaging van uw voorlopige aanslag

Verwacht u een lagere winst door de uitbraak van corona? En betaalt u nu een voorlopige aanslag inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting? Dan kunt u uw voorlopige aanslag wijzigen, zodat u direct minder belasting betaalt. Ook hiervoor geldt, stuur het naar dit e-mailadres: belastinguitstelcorona@staerk.nl en wij vragen dat voor u aan.

ZZP’ers

Ook de regels voor ZZP-ers en de BBZ maatregel is nog niet bekend. Gisteren stond wel een artikel in de Volkskrant dat de grote steden inmiddels wel met hulpverlening aan de slag waren gegaan. Bij de Gemeente Amsterdam kan hiervoor een online checklist worden ingevuld en word je (als het goed is) binnen 4 dagen teruggebeld.

Uitstel aflossingen en rentebetaling

Voor uitstel aflossingen en rentebetaling dient u contact op te nemen met uw bank. Inmiddels is bij een paar klanten uitstel van drie maanden verstrekt. Afhankelijk van de bank en de contactpersoon moet u daarvoor nog extra gegevens aanleveren.

Autobedrijven en de BPM

Volgens de BOVAG is het voor dealers en importeurs mogelijk om uitstel voor het betalen van belastingen te krijgen. Dat heeft het ministerie van Financiën aan BOVAG bevestigd. Hierdoor kunnen autobedrijven later de bpm bij nieuwe auto’s afdragen. De veelal gebruikelijke maandelijkse afdracht wordt nu omgezet in een afdracht per kwartaal. Het is nog niet zeker, maar de BOVAG verwacht dat deze nieuwe regeling ook voor geïmporteerde auto’s gaat gelden. De regeling zou 1 april ingaan en moet ervoor zorgen dat bedrijven iets meer ademruimte krijgen tijdens deze ingrijpende tijden.

Coronadesk Barneveld

De gemeente Barneveld start op vrijdag 20 maart 2020 met een coronadesk voor ondernemers. De coronadesk vormt een onderdeel van het Ondernemersloket Barneveld en verbindt en informeert ondernemers met vragen over de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus voor hun bedrijf. Ook wordt ondernemers zes maanden uitstel van betaling gemeentelijke belastingen gegeven én kan in ieder geval tot en met 31 mei 2020 gratis worden geparkeerd in het centrum van Barneveld.
De coronadesk is bereikbaar via:

Bijwerken administratie

Mocht u tijd hebben, werk dan ook uw administratie bij. Check de openstaande vraagposten in Visionplanner. Dit is ook van belang om bijvoorbeeld een extra kredietaanvraag bij de bank te ondersteunen of om zo snel mogelijk de BTW aangifte (teruggaaf!) te kunnen doen.
Tot slot wensen wij jullie een fijn weekend, pas goed op jezelf en elkaar!

Het Staerk team