Actueel
Fiscaal
Gepubliceerd op 1 november 2018

Geen naheffing bij verhoging btw-tarief

Btw-wijziging 6 naar 9%
In Nederland worden diverse goederen en diensten belast met 6% btw. Met ingang van 1 januari 2019 wordt dit btw-tarief verhoogd naar 9%. De verhoging is onderdeel van het nieuwe regeerakkoord en heeft als doel de belasting op arbeid te verleggen naar belasting op consumptie. Door de tariefswijzigingen zullen ook boekhoudsystemen moeten worden aangepast. En wanneer mag na 1 januari 2019 nog tegen het oude lage tarief worden gefactureerd?

 

Geen naheffing over in 2018 betaalde prestaties die in 2019 plaatsvinden
Het kabinet wil ondernemers niet belasten met extra administratieve lasten bij de aangekondigde verhoging van het verlaagde btw-tarief van 6 naar 9 procent. Daarom zal de Belastingdienst niet gaan naheffen op in 2018 betaalde prestaties die pas in 2019 gaan plaatsvinden. Dit heeft staatssecretaris Snel van Financiën in een debat met de Tweede Kamer aangekondigd. Het gaat hier bijvoorbeeld om concerten of sportevenementen die dit jaar al worden betaald, maar volgend jaar pas plaatsvinden. Dit geldt voor alle goederen en diensten waarop het verlaagde tarief van toepassing is, zoals bijvoorbeeld ook stukadoor- en verfwerkzaamheden aan huis.

Belastingplan 2019
Tegenover de geplande verhoging op het verlaagde btw-tarief staat een lastenverlichting op arbeid. Door het hele pakket aan maatregelen uit het regeerakkoord stijgt de koopkracht en daarmee de consumptie. De btw-verhoging is opgenomen in het Belastingplan 2019, dat op Prinsjesdag is gepresenteerd. De Eerste en Tweede Kamer moeten nog akkoord gaan met de wijziging.

Ons advies: administratieve aanpassing
Het is verstandig dat u als ondernemer zich nu al voorbereidt op de geplande btw-verhoging. Dit doet u door de administratie en prijzen aan te passen en bij de jaarovergang de facturatie en btw-aangifte aan te passen. Daarnaast adviseren wij u om bij het opstellen van offertes voor 2019 al rekening te houden met de geplande btw-verhoging. Na de tariefswijziging kan nog btw verschuldigd zijn naar het oude 6% btw-tarief. Dit doet zich bijvoorbeeld voor bij facturen die in januari 2019 worden gestuurd voor prestaties die in december 2018 zijn verricht. Deze omzet moet worden aangegeven bij vraag 1c van de btw-aangifte. Heeft u hier vragen over? Wij helpen u graag.

Schadevergoeding voor PAS-melders

Gepubliceerd op
18 april 2024
Fiscaal

Hoger budget Lbv/Lbv-plus, langere openstelling Lbv-plus

Gepubliceerd op
18 april 2024
Fiscaal

Geen ambtshalve vermindering na fiscale afrekening

Gepubliceerd op
17 april 2024
Fiscaal