Huren auto van de zaak voorkomt bijtelling niet

Heeft de bv (de werkgever) een auto ter beschikking gesteld en rijd je daar minder dan 500 km per jaar privé mee? In dat geval hoef je geen bijtelling wegens privégebruik bij je inkomen te tellen. Je moet dit geringe privégebruik wel kunnen aantonen. Meestal wordt hiervoor een sluitende kilometeradministratie bijgehouden.

Huur je die auto van de zaak tijdens vakanties van de bv, dan krijg je alsnog de bijtelling aan je broek, omdat de auto tijdens de vakantie nog steeds door de bv aan ter beschikking wordt gesteld. De vakantiekilometers met de auto van de zaak tellen dan mee bij de beoordeling of de 500km-grens wordt overschreden.

Het huurcontract met de bv voorkomt dat niet, zo blijkt uit een recente zaak van een holding-bv die een Renault Twingo ter beschikking stelde aan een DGA. Daarvoor werd de bijtelling wegens privégebruik toegepast. Een dochter-bv stelde aan de DGA een Volvo ter beschikking, waarvoor hij een rittenadministratie bijhield. De kosten werden niet doorberekend aan de holding-bv. De Volvo werd ook gebruikt tijdens vakanties, waarvoor de DGA en de dochter-bv een huurovereenkomst sloten. De DGA betaalde de huur en de brandstof. Toch werd volgens de rechter in hoger beroep de auto tijdens de vakanties nog steeds ter beschikking gesteld. De vakantiekilometers telden mee bij de beoordeling van de 500km-grens, waardoor de naheffing over de bijtelling terecht was.

Tip

Rijd je in een terbeschikkinggestelde auto van de bv (werkgever) en houd je een rittenregistratie bij om zo de bijtelling wegens privégebruik te voorkomen? In dat geval ontkom je niet aan de bijtelling als je de auto vervolgens gedurende een bepaalde periode huurt van de bv (werkgever). De terbeschikkingstelling blijft dan namelijk voortduren. Door de tijdens de huurperiode verreden kilometers overschrijd je dan de 500km-grens, waardoor je toch de bijtelling wegens privégebruik bij het inkomen moet tellen. Slechts onder strikte voorwaarden keurt de Belastingdienst goed dat er geen sprake is van een ter beschikking gestelde auto.

Huur auto zonder terbeschikkinggestelde auto

Wordt er (of aan een gewone werknemer van een werkgever) geen auto van de zaak ter beschikking gesteld en huurt u dan van de bv (de werkgever) een auto voor bijvoorbeeld de vakantie tegen een marktconforme huur? In dat geval is er geen loonvoordeel dat wordt belast.