Kabinet wil verbod op contante betalingen vanaf € 3.000,-

Ministers Hoekstra van Financiën en Grapperhaus van Justitie en Veiligheid hebben een plan opgesteld om witwassen te bestrijden. Door het 500-eurobiljet af te schaffen en een verbod in te stellen op contante betalingen vanaf € 3.000 hopen ze witwaspraktijken in de kiem te smoren. Daarbij wordt ook ingezet op het verbeteren van de signalering van fraude door accountants en banken.

Volgens de wet geldt nu een meldplicht voor transacties boven de € 10.000,-. Volgens het plan van de ministers mogen transacties boven de € 3.000,- straks simpelweg niet meer plaatsvinden. ‘Omdat de regels voor contante betalingen in Nederland soepeler zijn dan in een aantal omringende landen, is het voor criminelen nu makkelijker om in Nederland contant geld wit te wassen. Een verbod op contant geld kan bovendien tot meer traceerbaarheid leiden omdat criminelen worden gedwongen om vaker giraal te betalen.’ De meldgrens voor contante betalingen komt te vervallen. ‘Dit betekent dat voor deze meldgroep de huidige verplichtingen op grond van de Wwft worden vervangen door een verbod.

Bankgegevens uitwisselen

Om de samenwerking tussen private instellingen te bevorderen, willen de ministers de bestaande belemmeringen voor het delen van gegevens tussen banken wegnemen. ‘Als een bank een heleboel indicaties heeft van fout gedrag en witwassen, zoals contante stortingen of geldtransacties naar dubieuze landen, kan een cliënt wel de bank uit worden gezet, maar mag die informatie niet worden gedeeld met andere banken’, zo vervolgt Hoekstra. ‘Zo’n cliënt stapt gewoon een nieuwe bank binnen en het hele circus begint opnieuw. We vechten dus met de hand op de rug tegen dit soort criminaliteit en dat moet veranderen.