Ondernemende moeders, vraag nu je misgelopen uitkering aan!

Het UWV moet vrouwelijke zelfstandigen en beroepsbeoefenaren compenseren, die zijn bevallen tussen 7 mei 2005 en 4 juni 2008. Toen bestond er namelijk – ten onrechte – geen regeling voor zwangerschaps- en bevallingsuitkeringen voor vrouwen die als zzp-er werkten.

De minister van SZW liet via een brief de Tweede Kamer op 17 oktober 2017 weten een compensatie voor ogen te hebben van 90% van het wettelijk minimumloon per dag over 2017 (inclusief vakantiegeld) tot ongeveer € 5.600 bruto per persoon. Ook kondigde hij een ministeriële regeling aan.

Naar aanleiding van Kamervragen heeft de minister recent de regeling verder toegelicht. De aanvraagtermijn voor de compensatie bij het UWV wordt in principe afgebakend vanaf nu tot 1 oktober 2018. Deze compensatie kan onder meer gevolgen hebben voor toeslagen (zoals huurtoeslag, kinderopvangtoeslag etc.). Om die reden heeft de minister ervoor gekozen om de compensatie door het UWV uit te laten betalen pas in het eerste kwartaal van 2019.

Met andere woorden was u zzp-er (of zelfstandig beroepsbeoefenaar zoals arts of advocaat) en bevallen tussen 7 mei 2005 en 4 juni 2008? In dat geval kunt u vanaf nu een aanvraagformulier downloaden via de website van het UWV om de compensatie aan te vragen. De aanvraag moet het UWV uiterlijk op 30 september 2018 hebben ontvangen. Is de aanvraag op dat moment niet binnen, dan neemt het UWV deze niet meer in behandeling. Laat de aanvraagtermijn dus niet voorbij gaan!

Voor meer informatie over de regeling: Zwanger en Zelfstandige (ZEZ)

Vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op via info@staerk.nl of bel naar 088 – 4568 900.