Sponsoring

Als ondernemer heeft u vast eens het verzoek gehad om te sponsoren. De shirts van een voetbalteam, een reclamebord langs het veld, advertentie in het clubblad etc. U werkt hieraan mee, omdat u het de vereniging gunt, uzelf lid bent, reclame wilt maken of vanuit maatschappelijk oogpunt wilt bijdragen.

Dit zijn vrij standaard manieren van sponsoring, waar vaak een sponsorcontract/overeenkomst/factuur voor gemaakt wordt. Of er btw in rekening wordt gebracht op het sponsorbedrag ligt aan de instantie/vereniging/stichting. Als zij belaste activiteiten verricht waar btw op van toepassing is, dan zal ook aan u btw in rekening gebracht worden. Daarnaast zijn er drempelbedragen waaronder vrijstelling bepaald is. Meer informatie over deze drempelbedragen vindt u hier. Bij sponsoring zal er altijd een tegenprestatie moeten plaatsvinden, anders is er sprake van een gift.

Dit is vrij klip en klaar, maar wat als u de factuur krijgt van de wielerkleding op uw bedrijfsnaam en u betaald deze voor bijvoorbeeld de wielervereniging? Dit wordt sponsoring in natura genoemd en zorgt nogal eens voor vragen. Kan ik als ondernemer de btw terugvragen als voorbelasting of mag dat niet.?

Allereerst is het van belang dat u vanuit een zakelijk oogpunt deze sponsoring doet. Dit moet u aannemelijk maken bij vragen van de Belastingdienst. Dit kan bijvoorbeeld naamsbekendheid zijn. Het is daarom van groot belang dat de tegenprestatie bekend is en als u een factuur ontvangt van bijvoorbeeld de vereniging dat deze tegenprestatie hierop vermeldt staat.

U kunt de leverancier van de wielerkleding niet vragen de tegenprestatie van de vereniging op zijn factuur te zetten, daarom moet u goed vastleggen wat deze tegenprestatie is. Indien er wel sprake is van een zakelijk belang, maar de tegenprestatie is niet duidelijk dan kunt u de kosten als zakelijke gift boeken. De BTW is dan echter niet aftrekbaar.

Sponsoring is aftrekbaar van uw winst als de tegenprestatie goed is vastgelegd en de sponsoring vanuit een zakelijk oogpunt gedaan wordt. Onder deze voorwaarden is de in rekening gebrachte btw ook aftrekbaar.

Zie ook:
Maak kennis met Galina! | 22 januari 2019
— Van Koesveld en Staerk openen een vestiging in Kootwijkerbroek | 23 januari 2019
— Beperking lenen bij eigen BV | 24 januari 2019