Verlaagd btw-tarief wordt verhoogd van 6% naar 9%

De verhoging van het btw-tarief van 6% naar 9% is onderdeel van het regeerakkoord van het kabinet. Het doel hiervan is om de belasting op arbeid te verleggen naar belasting op consumptie. Het is dan ook zo dat met name de particuliere consumenten deze verhoging gaan merken. Ondernemers die recht hebben op aftrek van btw kunnen de in rekening gebrachte btw via de voorbelasting terugvragen, maar particulieren kunnen dit niet.

De ingangsdatum is 01-01-2019 en dit is van belang voor het wel of niet toepassen van het hogere tarief. Bij goederen is het namelijk zo dat het moment waarop het eigendom overgaat het moment is waarop de btw bepaald wordt. Voor diensten is dit het moment waarop de werkzaamheden voltooid zijn.

Er is één uitzondering op de regel, namelijk dat als het product of dienst in 2019 geleverd wordt en de betaling heeft in 2018 plaatsgevonden, dan geldt het 6% btw-tarief. Hierbij kan gedacht worden aan concept- of seizoenkaarten die nu al gekocht zijn, maar het event vindt plaats in 2019.

U kunt hierop anticiperen door het moment van aankopen van goederen naar voren te halen of om de diensten nog in 2019 te laten uitvoeren of om de betaling in 2018 te laten plaatsvinden. Denkt u ook aan de btw die u hanteert op uw offertes als deze betrekking hebben of kunnen hebben op 2019 of later.

Voor vragen of meer informatie kan je contact opnemen via info@staerk.nl of bel naar 088 – 4568 900.

 


Zie ook:
— 
Verlenging én uitbreiding subsidieregeling praktijkleren | 24 oktober 2018
Regel financiering vanuit je boekhoudpakket! | 27 september 2018
— Privégebruik bestelauto: schriftelijke vastlegging noodzakelijk? | 21 september 2018