Zzp’ers met een kind krijgen alsnog compensatie

Vrouwelijke zzp’ers die tussen 2005 en 2008 een kind hebben gekregen, komen alsnog in aanmerking voor een compensatie van ongeveer 5.600 euro per persoon. Naar schatting komen 20.000 vrouwen hiervoor in aanmerking.

In 2005 werd het recht op een zwangerschaps- en bevallingsuitkering voor zelfstandigen geschrapt. Drie jaar later werd het opnieuw ingevoerd. Enkele vrouwen die intussen een kind hadden gekregen, vonden het onterecht dat zij buiten de boot waren gevallen en stapten naar de rechter. Zij claimden op grond van het VN-Vrouwenverdrag een compensatie. In dat verdrag staat dat iedere werkende vrouw recht heeft op een vorm van bevallingsverlof met behoud van een deel van het inkomen.

Vrij beroep

De zaak sleept al jaren en leidde tot verschillende uitspraken. Deze zomer stelde de CRvB drie vrouwen in het gelijk. Naar aanleiding daarvan heeft ministier Asscher de nieuwe regeling opgezet. Zelfstandigen, vrouwen met een vrij beroep als advocaat of dokter en echtgenotes die meewerken in de zaak van hun partner kunnen bij het UWV een compensatie aanvragen, als zij tussen 7 mei 2005 en 4 juni 2008 een kind hebben gekregen.

Wanneer uitkering aanvragen

UWV is er nu nog niet klaar voor om aanvragen voor de uitkering te verwerken. De Centrale Raad van Beroep (CrvB) dient zich eerst definitief uit te spreken over de zaak, waarna de formele publicatie van de ministeriële regeling moet worden afgewacht. De precieze ingangsdatum van de regeling is dus nog niet bekend.

Vragen naar aanleiding van dit artikel? Maak dan een afspraak met uw adviseur via 088-4568900.